Zahtevki za nadomestilo plače za COVID-19 se vlagajo na ZZZS

Na podlagi 56. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ima zavarovana oseba, ki je zavarovana za pravico do nadomestila plače, pravico do nadomestila v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tudi za obdobje, ki je sicer bremenilo delodajalca oziroma samostojnega zavezanca.

Razširjena pravica do nadomestila plače pripada zavarovancem za obdobje zadržanosti od uveljavitve ZIUZEOP (od vključno 11. 4. 2020) in do prenehanja razlogov za začasno zadržanost od dela, oziroma najdlje do prenehanja razlogov za ukrepe iz tega zakona, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, a ne več kot do 31. maja 2020.  

Običajne refundacijske zahtevke v breme OZZ oddajte elektronsko preko portala SPOT

Običajne refundacijske zahtevke, torej zahtevke za obdobje, ki se izplača delavcem v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja glede na določbe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, vlagajo delodajalci na ZZZS na dosedanje možne načine in v dosedanji obliki:  

  • s pisno vlogo na ZZZS, 
  • elektronsko preko portala SPOT ali
  • z uporabo vmesnika eBOL in eNDM

ZZZS delodajalce in računovodske servise naproša, da v času trajanja epidemije zahtevke v čim večji meri vlagajo v elektronsko preko portala SPOT ali preko vmesnika eBOL in eNDM in ne v papirni obliki preko pošte.

Več informacij: https://www.gov.si/novice/2020-05-05-zahtevki-za-nadomestilo-place-za-covid-19-se-vlagajo-na-zzzs/.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice