V veljavi nov Zakon o dolgotrajni oskrbi

V Uradnem listu RS, št. 84/2023 z dne 2.8.2023, je bil objavljen Zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim je med drugim določeno, da se pravice do dolgotrajne oskrbe iz tega zakona financirajo tudi iz prispevkov obveznega zavarovanja za DO in da se prispevki za DO začnejo plačevati 1. julija 2025.

Po določbah zakona so zavezanci za plačilo prispevka za DO, zavezanci za plačevanje zdravstvenega prispevka za zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela ter zdravstvenega prispevka, ki se plačuje od dohodkov iz drugega pravnega razmerja ter iz naslova dejavnosti, ki se opravlja kot postranski poklic, upokojenci pa so sami zavezanci za plačilo prispevka za DO.

Zavezanec za plačilo prispevka za DO bo plačeval prispevek za obvezno zavarovanje za DO po stopnji 1 % (od dohodkov iz delovnega razmerja bo delojemalec zavezanec za plačilo 1% prispevka iz bruto dohodka in delodajalec zavezanec za plačilo 1% prispevka na bruto dohodek).

Osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane na podlagi:

  • delovnega razmerja, če njegov delodajalec ni zavezanec za prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela po predpisih, ki urejajo obvezno zdravstveno zavarovanje ali drugih predpisih,
  • samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti,
  • opravljanja kmetijske dejavnosti ali
  • opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov,

pa bodo plačevale prispevek po stopnji 2%.

Zakon si lahko v celoti preberete v Uradnem listu RS ali v priloženi PDF datoteki na levi strani.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice