V Državnem zboru sprejet Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah

Državni zbor je na seji 15. 7. 2024 sprejel Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), ki naj bi pomembno prispeval k zmanjšanju administrativnih bremen in hitrejšemu reševanju upravnih zadev.

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah med drugim odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter poenostavlja zaposlovanje tujcev.

Z zakonom se odpravlja krajevna pristojnosti pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter začasno poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev.

Ukinitev krajevne pristojnosti v tujskih zadevah omogoča enakomernejšo obremenitev upravnih enot, kar naj bi v povprečju skrajšalo čas reševanja zadev; saj se pričakuje manj povpraševanj uporabnikov javnih storitev o statusu njihove vloge.

Zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi začasnega dovoljenja tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje. Navedeno naj bi omogočilo hitrejši vstop tujcev na trg dela v Republiki Sloveniji ter njihovo hitrejšo integracijo in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

 

Vir: Ministrstvo za javno upravo, 15.7.2024.

Povezava na sprejet zakon v DZ RS: Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE)

Sorodne novice

ZDS poziva k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v Odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb zakona o zaposlovanju tujcev

Pred jutrišnjo (12. 7. 2024) sejo Ekonomsko-socialnega sveta v Združenju delodajalcev Slovenije pozivamo k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb zakona o zaposlovanju tujcev, ki bo omogočal lažje in hitrejše postopke zaposlovanja. Dodatne sezonske potrebe so še okrepile že tako kritično pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile, zato je takojšnje sprejetje rešitev nujno.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice