S 3.5.2021 sprostitve na področju storitvene in gostinske dejavnosti
V Uradnem listu RS, št 66./2021 z dne 29.4.2021 je bil objavljen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.
Vlada RS se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju. V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 se nekoliko olajšuje ponujanje in prodajo blaga in storitev končnim potrošnikom.
Povsod po Sloveniji se pod pogojem testa dovoljujejo nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).
V t.i. rumenih statističnih regijah:
- Pomurska,
- Koroška,
- Osrednjeslovenska,
- Goriška in
- Obalno-kraška,
se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.
Dodatno se sprošča tudi število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V rumenih regijah se je ta omejitev zmanjšala na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2.
V tako imenovanih oranžnih statističnih regijah:
- Podravska,
- Savinjska,
- Zasavska,
- Posavska,
- Jugovzhodna Slovenija,
- Gorenjska in
- Primorsko-notranjska,
ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, enako kot doslej. Pri odprtih tržnicah velja omejitev na 10 m2 na posamezno stranko.
Ta odlok začne veljati 3. maja 2021 in velja do vključno 9. maja 2021.
Podrobno v odloku objavljenem v Uradnem listu.
Vir: MGRT, https://www.gov.si/novice/2021-04-29-sprostitve-na-podrocju-storitvene-in-gostinske-dejavnosti/, 29.4.2021.