Spremembe pri zaposlovanju delavcev iz BIH

S 1. novembrom se je začel uporabljati Zakon o Spremembah in dopolnitvah Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji. Odpravljajo se nekatere pomanjkljivosti, ki so se pri dosedanjem izvajanju Sporazuma od leta 2013 pokazale v praksi in na katere so opozarjali delodajalci, delavci in socialni partnerji.

Bistvene spremembe so:

1. Odprava predhodne 30-dnevne prijave pri Agenciji za delo in zaposlovanje v BIH

V skladu s spremembo Sporazuma se odpravlja obveznost predhodne 30-dnevne prijave kandidatov pri Agenciji za delo in zaposlovanje Bosne in Hercegovine (ARZ-BiH).
Uvedena sprememba omogoča takojšnjo zaposlitev državljana BIH v Sloveniji samo na podlagi prijave pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v BiH, kar je bilo do sedaj možno le pri strokovni zaposlitvi.

2. vem letu zaposlitve Lažja sprememba delodajalca pri prenehanju zaposlitve v prvem letu zaposlitve

S spremembo Sporazuma se delavcu migrantu omogoča, da se lahko ob morebitni izgubi zaposlitve zaradi izredne odpovedi iz razlogov na strani delodajalca (npr. neizplačevanje plač in prispevkov, neizpolnjevanje drugih pogodbenih obveznosti) v prvem letu veljavnosti dovoljenja ponovno zaposli na istem delovnem mestu. Pri tem mora biti izpolnjen pogoj, da se v 30 dneh od prenehanja delovnega razmerja znova vključi v obvezno socialno zavarovanje države zaposlitve. Tako dovoljenje ne preneha veljati oziroma tujec lahko nadaljuje zaposlitev v državi zaposlitve.

3. Poimensko zaposlovanje

Po dosedanjih izkušnjah pri izvajanju Sporazuma, kjer večino zaposlovanja predstavlja zaposlovanje že znanih kandidatov, sta pogodbenici ugotovili, da slovenski delodajalci pri zaposlovanju državljanov BiH v praksi večinoma iščejo točno določene delavce migrante, ki bi jih želeli zaposliti na podlagi preteklih izkušenj, priporočil ipd.

4. Pravno varstvo vlagateljev

V Sporazumu do sedaj ni bilo jasno opredeljeno pravno varstvo vlagateljev (tistih, ki predložijo vloge za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za zaposlitev državljanov BiH). Spremenjeni Sporazum zdaj določa, da o pritožbah zoper sklepe in odločbe, ki jih v postopku na prvi stopnji izda pristojni nosilec države zaposlitve, to je Zavod RS za zaposlovanje, odloča slovensko Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

5. Jasna določitev obvezne 6-mesečne prekinitve po izteku dovoljenja

V spremenjenem Sporazumu je zdaj jasno določeno, da obveznost šestmesečne prekinitve zakonitega prebivanja velja samo, kadar se delavec migrant prostovoljno vrne v državo izvora po prenehanju veljavnosti dovoljenja zaradi preteka časa, za katerega je bilo dovoljenje izdano (3 leta).

Tako se besedilo Sporazuma usklajuje z nacionalno zakonodajo, ki ne določa obvezne prekinitve zakonitega prebivanja pri ponovni zaposlitvi v Sloveniji.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice