Sodelujte v kratki anketi in sooblikujte rešitve za soočanje s krizami

SL Co fundedbytheEU RGB POS

Pandemija, inflacija, politične spremembe – kako lahko socialni dialog pomaga? Sodelujte v anketi in sooblikujte prihodnje pristope v svoji panogi ter tako pomagajte oblikovati rešitve za prilagajanje v času kriz.

Na vas se obračamo s prošnjo za izpolnitev ankete, ki jo v državah srednje in vzhodne Evrope Združenje delodajalcev Slovenije izvaja v okviru evropskega projekta SEC-CEE, ki ga sofinancira Evropska Unija.

Povezava do ankete: https://www.surveymonkey.com/r/SECCEE

Ozadje raziskave

Posledice pandemije COVID-19 na trgu dela, politične negotovosti v nekaterih državah, vpliv vojne v Ukrajini, naraščajoča inflacija in kriza življenjskih stroškov (npr. zvišanje cen energije in hrane brez primere) so ključni gospodarski dejavniki in izzivi, ki povzročajo številne krize in različno vplivajo na socialni dialog v državah EU.

Medtem ko je v nekaterih državah nacionalni socialni dialog med pandemijo oživel in so se posvetovanja med socialnimi partnerji okrepila, so bile ponekod izjemne okoliščine izkoriščene za odrivanje socialnih partnerjev in zmanjševanje oz. zamrznitev nacionalnega socialnega dialoga. Tako so bile v nekaterih državah ogrožene ustaljene prakse socialnega dialoga.

Zato želimo v projektni raziskavi ugotoviti, ali in kako lahko sektorska kolektivna pogajanja zagotovijo rešitve za prilagajanje v času številnih kriz v državah CEE. Na podlagi tega želimo s projektnimi aktivnostmi olajšati socialni dialog med relevantnimi socialnimi partnerji in okrepiti razvoj sektorskega kolektivnega pogajanja v regiji CEE. S spoznanji iz projektne raziskave bomo prispevali k izvajanju akcijskega načrta evropskih stebrov socialnih pravic, in sicer 8. steber »Socialni dialog in vključevanje delavcev«, ter tudi cilju izpolnjevanja 6. stebra evropskih stebrov socialnih pravic in 8. cilja trajnostnega razvoja.

Vaše ugotovitve bodo pripomogle k pripravi ocene o vplivu ključnih ekonomskih dejavnikov na nacionalni sektorski socialni dialog in sektorska kolektivna pogajanja v državah srednje in vzhodne Evrope, zato vas prosimo, da si vzamete 10 minut časa za sodelovanje v raziskavi.

Vse informacije, ki jih boste navedli, bodo obravnavane strogo zaupno, vaši odgovori bodo obravnavani anonimno.

Povezava do ankete: https://www.surveymonkey.com/r/SECCEE

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje!
Lep pozdrav.
Združenje delodajalcev Slovenije v imenu ekipe projekta SEC-CEE v Sloveniji


SL Co fundedbytheEU RGB POS 

Sofinancira Evropska unija. Projekt »SEC-CEE« so-financira Evropska unija s pogodbo o so-financiranju št.: GA 101126461. Izražena stališča in mnenja so le avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske komisije. Niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč, zanje ne moreta biti odgovorna.

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice