Rok za prijavo delavca v obvezno socialno zavarovanje in nastop dela po ZUOPUE in Vloge za delovna dovoljenja na portalu

Na podlagi Zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), ki prinaša drugačen, predvsem pa bistveno hitrejši postopek novega zaposlovanja tujcev, je za delodajalce ključna tudi informacija, da tujec nastopi delo najkasneje 15. dan od izdaje informativnega lista delodajalcu.

To pomeni, da je do 8. avgusta rok za prijavo delavca v obvezno socialno zavarovanje in nastop dela za vse primere (iz drugega in tretjega odstavka 25. člena ZUOPUE), ko je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (Zavod) delodajalcu izdal informativni list ali delovno dovoljenje na podlagi mednarodnega sporazuma, pred uveljavitvijo tega zakona, torej pred 25. 7. 2024.

Delovno dovoljenje, izdano na podlagi mednarodnega sporazuma, se v postopku po tem členu šteje kot soglasje za izdajo enotnega dovoljenja.

Dodatno zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi t. i. začasnega dovoljenja (po pridobitvi potrdila o vloženi vlogi na upravno enoto ter informativnega lista Zavoda) tujcem omogočila zakonito delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do pravnomočne odločitve tekel dalje.

Ta ureditev se bo uporabljala za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra 2024.

Ob tem na ZRZS dodajajo, da se takšna ureditev uporablja zgolj za tuje delavce, ki so državljani tako imenovanih nevizumskih držav in je omejena na delo in prebivanje v Republiki Sloveniji.

Več na spletni strani MJU: Jutri začne veljati Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah | GOV.SI

Vir: ZRZS

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice