Plačilo delavcem na dela prosti dan po ZOPNN-F - 14. avgust 2023

15. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) določa, da je ponedeljek, 14. avgust 2023 v Sloveniji dela prost dan. S področja plačila za delo se zastavljata naslednji vprašanji:

1. Do kakšnega prejemka so delavci upravičeni na ponedeljek, 14. avgusta 2023?

  • Če je delavec 14. 8. 2023 odsoten z dela, je upravičen do nadomestila plače skladno s 7. odstavkom 137. čl. ZDR-1 oziroma ustreznim členom kolektivne pogodbe dejavnosti ali delodajalca oziroma drugih splošnih aktov delodajalca. Nadomestilo plače se delavcu obračuna za ure, ki so v delovnem koledarju za ta dan določene kot delovne ure in bi jih delavec moral oddelati, če ne bi bil razglašen dela prosti dan.
  • Če je delavec 14. 8. 2023 prisoten na delu, je upravičen do plače za toliko ur kolikor jih je bil dejansko prisoten na delu. Za vse ure prisotnosti je delavec upravičen do dodatka za delo na dan praznika.
  • Če je delavec 14. 8. 2023 delno prisoten na delu (npr. 5 ur), delno pa odsoten z dela (npr. 3 ure), je upravičen do:
    • za ure prisotnosti na delu do plače, ki vključuje tudi dodatek za delo na dela prosti dan,
    • za ure odsotnosti z dela (to je razlika med urami, ki so za ta dan določene v delovnem koledarju in bi jih moral delavec oddelati, če ne bi bilo razglašenega dela prostega dne in urami prisotnosti na delu) pa je upravičen do nadomestila plače.

Nadomestilo plače se torej obračuna na enak način kot velja za torek 15. 8. 2023, ko je prav tako dela prost dan – Marijino vnebovzetje.

2. Ali delodajalec za ponedeljek, 14. 8. 2023 lahko uveljavlja pravico do povračila nadomestila plače?

ZOPNN-F ne vključuje možnosti uveljavljanja pravice do povračila nadomestila plače za 14. avgust 2023, zato je nadomestilo plače iz tega naslova v celoti strošek delodajalca.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice