Plačevanje novega prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje namesto prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje v pavšalnem znesku po 1.1.2024

V Uradnem listu RS, št. 78/2023 z dne 19.7.2023, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), s katerim se s 1.1.2024 ukinja prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in plačevanje prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter namesto njega uvaja nov prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje v pavšalnem znesku 35 EUR za posamezni koledarski mesec.

Obveznost plačila novega obveznega pavšalnega prispevka bo za zavarovane osebe iz 15. člena ZZVZZ (osebe, ki so v delovnem razmerju, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic,  družbenike družb, v katerih so tudi poslovodne osebe,…), ki so hkrati tudi zavezanci za plačilo tega prispevka, nastala sočasno z nastankom obveznosti za izračun in plačilo obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Za osebe, ki so v delovnem razmerju in prejemajo plačo, ga bo torej takrat, ko se bodo izplačevale plače za določen mesec, delodajalec odtegnil od obračunane delavčeve plače in plačal do istega zakonsko določenega roka za plačilo kot velja za vse ostale prispevke za socialno varnost.

Z zakonom je določeno, da se znesek pavšalnega prispevka uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v RS v preteklem letu po podatkih SURS-a, da nov usklajeni znesek določi minister, pristojen za zdravje najkasneje v mesecu februarju in da se nov znesek objavi v Uradnem listu RS.    

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice