Od 1. julija 2023 možna pridobitev podatkov za izračun osnove nadomestila plač na portalu SPOT

Delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), lahko do podatkov za potrebe obračuna nadomestila plače med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov, od 1. 7. 2023 dalje dostopajo na portalu SPOT.

Delodajalcem je po novem omogočen elektronski dostop do podatkov, s katerimi razpolaga davčni organ, ki jih potrebujejo za pripravo zahtevka in obračuna nadomestila plače v primeru začasne zadržanosti od dela.

Nova storitev se uvaja na podlagi sedmega odstavka 19. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 . Delodajalcem je po novem omogočen elektronski dostop do podatkov, ki jih potrebujejo pri pripravi obračuna nadomestila plače za svoje novo zaposlene delavce ali za delavce, za katere trenutni delodajalci ne razpolagajo s podatki o vseh osnovah za nadomestila (ko je imel delavec v obdobju osnove poleg plač in nadomestil trenutnega delodajalca še druge prejemke ali osnove). Predmet razkritja so podatki, s katerimi razpolaga Finančna uprava na dan priprave podatkov.

Podrobnejše informacije o vsebini in načinu uporabe nove e-storitve FURS na portalu SPOT so na voljo na spletni strani Pridobitev podatkov za izračun nadomestila plače.

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice