Od 8.1.2024 obvezna uporaba dvojezičnih pogodb pri zaposlovanju delavcev iz BiH

Zavod RS za zaposlovanje obvešča, da je v skladu s sklepom meddržavne komisije o izvajanju Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji je od 8. januarja 2024 v postopkih zaposlovanja delavcev iz BiH obvezna uporaba dvojezičnih pogodb o zaposlitvi, ki jih skleneta delavec in delodajalec. 

Ukrep je nujen zaradi boljše informiranosti in večje zaščite delavcev pred kršitvami delovnopravnega statusa, zaradi česar je ta ukrep predlagala in priporočila meddržavna komisija na seji 6. 12. 2023. 

Kot pomoč je zavod na spletni strani objavili vzorec univerzalne dvojezične pogodbe o zaposlitvi, ki jo lahko delodajalci uporabite v postopku vloge za delovno dovoljenje na podlagi Sporazuma. Omenjen vzorec najdete tudi v priponki levo.

Informacije o zaposlovanju državljanov BiH, ki jih je pripravil Zavod RS za zaposlovanje, najdete na spletni strani ZRSZ.

Vir: Spletna stran ZRSZ, 8.1.2024.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice