17. avgusta predvidena oddaja vlog za višjo silo in čakanje na delo

Novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je pričela veljati 11. avgusta, ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav iz avgusta 2023 ter pri zavodu za zaposlovanje omogoča uveljavljanje:

  • povračila nadomestila plače v primeru višje sile zaradi posledic naravne nesreče in 
  • povračila nadomestila plače na začasnem čakanju na delo

Obe povračili bodo delodajalci lahko uveljavljali z elektronsko vlogo na ZRZS portalu za delodajalce, ki bo predvidoma na voljo 17. avgusta. Tisti delodajalci, ki bodo imeli težavo z dostopom do računalnika, bodo lahko obiskali katero izmed lokacij ZRSZ, kjer ima zavod v kariernih središčih in kotičkih na voljo računalnik za izpolnitev vloge.  

Pri tem je še pomembno opozoriti, da morajo delodajalci elektronsko vlogo za uveljavitev povračila nadomestila vložiti v 15 dneh od uveljavitve tega zakona oz. v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali zaradi napotitve delavca na začasno čakanje na delo.

Več informacij o tem kdaj lahko delodajalec uveljavlja pravico do nadomestila plače v primeru višje sile oz. nadomestilo plače na začasnem čakanju na delo najdete tudi na spletni strani zavoda.


Ukrep višja sila je v veljavi od 3. avgusta 2023 do 31. decembra, čakanje na delo pa od 3. avgusta do 31. oktobra 2023 z možnostjo podaljšanja.


 Vir: Spletna stran Zavoda RS za zaposlovanje, 13.8.2023.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice